06.10.2009

Уряд зобов’язав села встановити кіоски з продажу преси

Кабінет Міністрів затвердив нормативи мінімального забезпечення сіл, селищ та міст кіосками з продажу преси. Про це повідомив перший заступник - в.о. голови Держкомтелерадіо Олег Наливайко на Першому всеукраїнському газетному конгресі, проведеному асоціацією «Незалежні регіональні видавці України» 3 жовтня в Києві.

Мова йде про розпорядження КМ № 1140-р «Про нормативи мінімального забезпечення сіл, селищ та міст кіосками з продажу друкованих засобів масової інформації (преси)».

Відповідно до цього документу, населені пункти з населенням до 5 тис. осіб мають встановити щонайменше 1 кіоск з торгівлі пресою, понад 5 тис. - 2 кіоски, до 20 тис (та райони міст з такою - 4 кіоски, понад 20 тис. - 4 кіоски на кожні 20 тис. населення. Реалізація нормативів покладена на місцеві органи влади.

За словами пана Наливайка, не має значення, яку форму власності матимуть кіоски - приватну чи державну, «головне - створити базову систему розповсюдження преси».

Тимчасом самі видавці просять владу посприяти системі розповсюдження преси в інший спосіб - спростити умови роздрібної торгівлі пресою

Асоціація незалежних регіональних видавців України та Національна спілка журналістів розробили законопроект, який ставить за мету спростити умови роздрібного розповсюдження преси підприємцями - фізичними особами.

На думку розробників, складність, затратність та тривалість оформлення документів на отримання дозволу для розповсюдженню продукції друкованих ЗМІ не співвідносяться із невеликим товарообігом преси. Як зазначається у повідомленні на офіційному сайті АНРВУ, діючі нині нормативно-правові акти ускладнюють розповсюдження газет з невеликих столиків, оскільки відносять їх до малих архітектурних форм. «Для отримання дозволу на розміщення пересувної малої архітектурної форми суб`єкту підприємницької діяльності необхідно мати документ, що посвідчує право на земельну ділянку, на якій встановлено столик з газетами. Певні установи повинні розробити паспорт прив`язки МАФ (столика-розкладки) із виготовленням плану прив`язки МАФ та благоустрою майданчика. Все це робиться на топографо-геодезичній основі, у масштабі 1:500. За Методичними рекомендаціями, щоб отримати дозвіл на встановлення газетного столика, потрібно щонайменше місяць», - зазначається у повідомленні.

Законопроектом пропонується встановити вільний режим роздрібного продажу газет та журналів підприємцями - фізичними особами в будь-яких громадських місцях. При йьому розкладний столик з газетами площею не більш ніж один квадратний метр пропонується не вважати малою архітектурною формою, тому дозвіл на його розміщення та на право торгівлі газетами не вимагатиметься.

Як пояснила ТК секретар Національної спілки журналістів Тетяна Котюжинська, законопроект щойно розроблений, його ще не подано до Верховної Ради. Суб'єктом законодавчої ініціативи, імовірно, запропонують виступити комусь з народних депутатів.

«Телекритика»

Комментариев нет: