17.02.2009

Держкомтелерадіо обіцяє «окремо розглянути» ситуацію в друкованих ЗМІ

Т.в.о. Голови Держкомтелерадіо України Анатолій Мураховський особисто пообіцяв «провести окрему прес-конференцію» з нагальних питань роботи галузі друкованих ЗМІ в Україні, в тому числі – з питань перспектив підтримки галузі з боку держави.

Таку заяву він зробив 16 лютого 2009 року на прес-конференції, яку модерував особисто. Прес-конференція на тему «Видавничо-поліграфічний комплекс в умовах економічної кризи», як випливає з її назви, планувалась як дискусія з питань можливих наслідків та обговорення вже виконаних кроків у напрямку зменшення впливу кризи на декілька пов’язаних галузей. Це підтверджувалось, в тому числі, надісланими запрошеннями до участі в обговоренні – Президенту УАВПП Л.Цодікову та Виконавчому директору АНРВУ О.Бровко. Тим не менше, представники обох асоціацій брали учать у прес-конференції в якості слухачів. Оскільки, як виявилось, прес-конференція була сфокусована виключно на питаннях видавництва книжок. Навіть питання дистрибуції та логістики, практично спільні для книг та друкованих ЗМІ, жодним чином не зачіпали галузь газет та журналів.

Зокрема, пан Мураховський зазначив, що минулого року була прийнята Постанова КМУ, яка регламентує кількість та тип роздрібних торгових точок книгами у відповідності до чисельності мешканців у населеному пункті (Постанова КМУ від 25.06.2008р №902-р). Він особливо підкреслив, що щомісяця контроль за виконанням цієї постанови здійснюється через місцеві органи влади, і, за підсумками 2008 року, кількість роздрібних точок торгівлі книгою в Україні зросла. Для УАВПП виглядає нелогічним, що дія Постанови не розповсюджується на друковані ЗМІ – адже Держкомтелерадіо відповідає і за розвиток галузі друкованих ЗМІ, а кількість роздрібних точок з продажу газет та журналів у цій галузі є не меншим стримуючим фактором, аніж у книжковій галузі.

Крім цього, пан Мураховський зазначив, що у прийнятому Державному бюджеті на 2009 рік окремим рядком зафіксовані витрати коштів платників податків на участь України у книжкових виставках, включаючи виставки у Москві та Франкфурті. При цьому на підтримку галузі друкованих ЗМІ у держбюджеті грошей не заплановано – про це йдеться в листі Мінекономіки № 3403/83 від 02.02.2009р. за підписом заступника Міністра економіки України Ю.М.Вітренко. На думку представників Мінекономіки, така підтримка не відповідає вимогам законодавства, та не передбачена Законом про Державний бюджет на 2009 рік.

УАВПП сподівається, що питання про підтримку державою видавців газет та журналів буде розглянуто хоча б на прес-конференції. Адже практика такої державної підтримки друкованих ЗМІ є доволі поширеною у всьому світі – і віддзеркалює визнання державами важливості ролі, яку відіграє вільна преса. Крім цього, підтримка галузі, яка впливає на свідомість нації, є вкрай важливою саме в кризовій ситуації, адже скрутні часи стимулюватимуть ЗМІ до комерціалізації журналістики. Крім цього, слабка преса не зможе ефективно виконувати свою роль під час висвітлення найближчих планових передвиборчих перегонів. Розуміння важливості цього питання ми бачимо у діях сусідніх країн – і, нажаль, не бачимо в Україні.

Для руху вперед у цьому питанні 12 лютого 2009 року між УАВПП та Державним комітетом телебачення та радіомовлення України був підписаний Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю. (крім УАВПП та Держкомтелерадіо Меморандум підписали ще 8 організацій) В ньому зазначено, що «Сторони докладуть усіх зусиль для забезпечення надійного та безперебійного функціонування підприємств вітчизняного видавничо-поліграфічного комплексу, зокрема видавництв та поліграфічних підприємств різних форм власності, випуску книжкової продукції, поставок сировини та витратних матеріалів для друкування періодичної преси та книжкової продукції, сприятимуть загальній стабілізації ситуації у вітчизняній видавничій галузі та на ринку друкарських видів паперу зокрема».

http://www.uapp.org/



Powered by ScribeFire.

Комментариев нет: